Transformatie Kerk Huijbergen

Schaap en Sturm Architecten heeft de opdracht verworven om de kerk in Huijbergen te gaan tranformeren tot woningen.

Door zorgvuldige omgang met de kerk zijn wij in staat bijzondere kerkwoningen te realiseren die zich kenmerken door het karakter van de voormalige bestemming van het gebouw. Denk hierbij aan de ritmiek van de rondbogen.
Elk appartement heeft twee bogen in zijn woning, die de woning kenmerken. De ruime hoogte, de insteekverdieping en de vide geven echt de beleving van een kerkappartement. Bij de studio’s komt de beleving juist door het dak, de spanten en de dikke muren. De plafondschildering boven het voormalig altaar houden we intact en zit in het gemeenschappelijk gebied van de kerk.

Door dit programma te realiseren voegen we in het dorp woningen toe waar vraag naar is, op een centrale, groene plek in het dorp. Deze blijft daarmee toegankelijk en wordt beleefd door de bewoners en dorpelingen als levendige plek in plaats van leegstand. De karakteristieke en markante buitenzijde wordt in dit plan behouden, met toevoeging van beperkte raamopeningen en enkele dakkappelen. De dorpskerk blijft herkenbaar in het hart van het dorp.
De relatief eenvoudige ingrepen die gedaan worden om van kerkgebouw naar woningen te komen, kenmerken zich door een inbouwpakket. Zo houden we drager(de kerk) en inbouw gescheiden en daarmee maken we ook de ingrepen reversibel.

Het realiseren van dit plan gebeurd met respect voor de kerk en haar structuur. Door de relatief eenvoudige aanpak, met scheiding van drager en inbouw, veelal toepassing van hout, is een haalbaar plan gemaakt.