De kazerne van vijfhonderd vierkante meter is gesitueerd in de lintbebouwing van de Chaamseweg welke een diverse bebouwing kent met wisselende rooilijnen en veelal traditionele materiaaltoepassingen. Passend in dit beeld is de kazerne teruggelegd waardoor een opstelruimte is ontstaan voor brandweervoertuigen.
In de diversiteit van bouwstijlen langs het lint is gekozen voor een eenduidig bouwvolume met een heldere architectuur. De voorgevel bestaat uit een grote metselwerk “poort” die de toegang accentueert en symboliseert en tevens aansluit bij het materiaalgebruik van de directe omgeving. Achter dit metselwerk bevindt zich een strak bouwvolume bestaande uit vlakke staalplaat en glas.
Door de glazen deuren zijn de voertuigen goed zichtbaar en toont het gebouw haar functie en is de remise tevens voorzien van daglicht. Op deze wijze is een interessante spanning ontstaan tussen het warme metselwerk en de vlakke gemoffelde staalbeplating, als metafoor voor de huiselijkheid van het dorpslint en de strakheid van het geoliede brandweerapparaat.
Een uiterst compact gebouw is gecreëerd met nauwelijks verkeersgebied. Centraal ligt de remise over 2 lagen hoog met daarachter en naast de werk-plaats en kleedruimte. Het gehele gebouw is ontworpen rond het uitrukproces, er is direct toegang tot de kleedruimte en vandaar uit tot de voertuigen. Bij de trap begint het “schone” gebied. Hiertoe behoren tevens de op de verdieping gesitueerde kantine/instructieruimte met overdekt (rokers)terras en de kantoor/vergadervertrekken. Vanuit gang, kantoor en kantine is er zicht op de remise.
Een uiterst gebruiksvriendelijk functioneel gebouw is ontworpen waarin het tevens goed toeven is in de huiselijke kantine.