Brandweerkazerne-Gemeentewerf

Chaam

Na een uitgebreid onderzoek verricht door Schaap en Sturm Architecten naar een combinatiegebouw voor beide functies- de Brandweer en de Gemeentewerf- of twee separate gebouwen, is gekozen voor één efficiënt gebouw

Het gebouw van bijna vijftienhonderd vierkante meter is centraal op het kavel gesitueerd met duidelijk herkenbaar de brandweer en en ook het gemeentewerfdeel is helder als entiteit te herkennen.
Voor de brandweerremise is een opstelplaats voor de voertuigen. Dit deel beschikt tevens over een aparte uitrit ten behoeve van het onbelemmerd kunnen uitrukken. Het gehele gebouw is twee lagen hoog en bestaat uit een remise voor de brandweer, een werkplaatsdeel en spiegelbeeldig daartegen aan het remisedeel van de gemeentewerf. Aan de straatzijde is een facilitair deel van twee lagen gesitueerd met onder andere kleedruimten, kantoren en kantine.

Het gebouw kent een duidelijke richting ingegeven door het dak wat nadrukkelijk oversteekt aan de straatzijde waar zich de entree en het overdekte (rokers)terras bevinden. Aan de achterzijde is het dak naar beneden “geklapt” en is de gevel gesloten. Op deze wijze is een L-vormige structuur ontstaan welke dynamiek aan het gebouw geeft die versterkt wordt door de schoren waarmee luifel en balkon ondersteund worden. Aan de zijkanten zijn de transparante overheaddeuren gelegen waardoor de functie van het gebouw zichtbaar is en tevens daglicht in de remise valt.

Het gehele brandweerdeel is vanzelfsprekend rondom het uitrukproces ontworpen. Vanuit het tochtportaal is direct toegang tot de kleedruimte waar vanuit weer direct toegang is tot de remise van de brandweer. Bij terugkeer kan voor een debriefing een deel van de kantine afgescheiden worden tot een aparte ruimte. De voertuigen worden aan de achterzijde in de remise bevoorraad.

Op deze wijze is een compact, flexibel en functioneel gebouw gecreëerd, waarbij de technische installatie, de kantine, de entree, bezoekerstoilet, trap en hal gecombineerd zijn.