Gemeentehuis Tholen

Tholen

Schaap en Sturm Architecten heeft de opdracht voor het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis gewonnen na een Europese aanbesteding.
uit zeventien deelnemende kandidaten is ons bureau gekozen.

De visie op de opgave die werd ontwikkeld, was van essentiële betekenis voor het resultaat. Streekeigen thema’s die hierbij zijn gebruikt zijn de meest opvallende elementen van het ontwerp. De locatie gelegen op de grens tussen het open landschap en de stad Tholen ontleend zijn belangrijkste kwaliteit aan dit landschap. De grote monumentale boerenschuur, vaak omzoomd door windsingels is het meest opvallende elementen van dit landschap en vooral de basis voor de visie.

Het plan bestaat als het ware uit twee schuurhelften die, ietwat gedraaid, uit elkaar geschoven zijn waar tussen de grote imponerende hal is gesitueerd. In het brede gedeelte van de hal is de raadzaal ,,ingeschoven“ waardoor ook deze ruimte zich richt op de grootste kwaliteit van de locatie: het open landschap. In de twee verbrede schuurhelften zijn op de begane grond de publiek gerelateerde functies gegroepeerd en op de etage’s de bestuurs- en de kantoorfuncties.Aan weerszijden van het gebouw zijn ietwat verdiepte parkeerterreinen voorzien die omzoomd worden door windsingels ter completering van het totale beeld.