Het Koetshuis Molenstraat 18

Roosendaal

Het vervallen koetshuis aan de Molenstraat 18 is fietsenwinkel met testparcours.

De initiatiefnemers zijn net op tijd om dit momument te redden van de teloorgang, het gebouw stond zo op instorten dat het betreden gevaarlijk was.

Het gebouw dat stamt uit begin 19e eeuw en wordt verbouwd in 1857 door de familie Sandeling, werd later eigendom van de familie Van Hasselt, gedurende 30 jaar was J.J. Sandeling directeur van het Institut Sandeling aan de Molenstraat 10 te Roosendaal.
Het koetshuis bestaat oorspronkelijk waarschijnlijk uit twee woningen aan de voorzijde , een voor de tuinman en een voor de koetsier en nog een woonruimte op de verdieping. De andere zijde bestaat uit een stalgedeelte en een koetsgedeelte. Aan die zijde is op de verdieping een hooizolder.

Met het leegruimen van het koetshuis, wat noodzakelijk is om inzicht te krijgen in de details van de inrichting, werden drie kelders; een rijnwaterkelder, een voorraadkelder en nog een kelder ontdekt.

Er werd daarnaast ook een oven gevonden en een in de stal een diepe put.

Oude elementen die ook gevonden zijn maar niet gebouw gebonden zijn; de bekisting van de rondbogen die nog op zolder stond, de ruiven van de paarden en een oude kruiwagen.

Het is een interessant project met steeds meer vondsten!

Schaap en Sturm Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de in het koetshuis te vestigen fietsenwinkel.

De buitenkant blijft zoals deze is en is gerestaureerd. Binnenin is plek gemaakt voor een werkplaats, verkoopruimte voor fietsen en fietskleding en is er plek om rustig van een bakje koffie te genieten.

In de tuin wordt een landschappelijke baan aangelegd om een testrondje op de fiets te kunnen maken.

De theekoepel in de tuin wordt als tweede fase bestemd, en zal later ook een horeca functie krijgen.

Hopelijk is deze totale interventie een impuls om het gebied tussen de Kring, het Tongerlohuys en de Molenstraat een ontwikkeling in te zetten.

het krantenartikel uit BN de Stem

En hier het artikel van de opening

De geschiedenis van het Koethuis aan de Molenstraat 18 in een notendop (bron: Open Monumentendag 2019, Comité Roosendaal)

In 1832 eindigde de bebouwde kom achter de Molenstraat en begon het buitengebied. De Molenstraat verbond het gehucht Kalsdonk met de Markt.Tussen Molenstraat 16 en 34 ligt een kasseienpad naar een voormalig Koetshuis en verderop een theehuisje met de naam ‘Uyt ende thuys’. Het theehuisje is rond 1850 gebouwd, het koetshuis in 1857, zoals blijkt uit een verweerde gevelsteen tussen de poorten: “La Famille Sandeling 1857”. Opdrachtgever voor beide gebouwen was de onderwijzerJ.J. Sandeling (1811-1863). Hij richtte met enkele familieleden in 1833 een kostschool voor jongens op, bekend als l’ Institut Sandeling. Het instituut bestond tot 1865.Sandeling was medeoprichter van de Rosendaalsche Courant, één van de vele voorlopers van BN/De Stem. Het kantoor was gevestigd aan de Molenstraat 9-9a. Dhr. Sandeling was ook oprichter van Museum De Ghulden Roos in het Tongerlohuys.

In 1904 bouwde bankier S. van Hasselt een kapitaal huis op deze locatie.Rondom het theehuis liet de familie Van Hasselt een inmiddels geheel verdwenen siertuin aanleggen door de tuinarchitecte Mien Ruijs (1904-1999). De tuin bezat niveauverschillen met terrassen en paden. Het tuinontwerp omvatte een cirkelvormig, verdiept gelegen perk met vetplanten. De hiervoor uitgegraven grond is gebruikt in de rondom aangebrachte, verhoogde borders, omzoomd door muurtjes van natuursteen. Deze tuin bestond tot ca. 1985, waarna de tuin grotendeels plaatsmaakte voor een parkeerterrein. De tuin is omsloten door een mogelijk negentiende-eeuwse tuinmuur.De theekoepel in de tuin is gebouwd in neoclassicistische stijl en heeft gepleisterde gevels en een achthoekig tentdak, gedekt met leien in Rijndekking. Architectuur-en kunsthistorisch is het theehuisje van grote waarde als zeldzaam relict uit de geschiedenis van de architectuur. Het koetshuis is gebouwd in een traditionele bouwstijl en bestaat uit een begane grond, een zolderverdieping en een zolder onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is met rode Hollandse pannen gedekt. De symmetrische, drielaags puntgevel is met ijsselsteentjes in kruisverband gemetseld. Koetshuis, theehuis en tuin hebben na vele jaren verwaarlozing een nieuwe, commerciële functie. In het koetshuis, dat ooit ook nog een tijdje bewoond is geweest, is nu een fietsenzaak gevestigd.