Transformatie Regiokantoor Dordrecht gewonnen door Schaap en Sturm Architecten

Het voormalige regiokantoor aan de Noordendijk 250 in Dordrecht, krijgt een nieuwe bestemming. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om te kiezen voor het plan van Schaap en Sturm Architecten in samenwerking met Bouwonderneming Stout. Dit plan gaat uit van ca. 65 huurappartementen op de verdiepingen en een aantal bijzondere functies op de begane grond, zoals een basisschool met peuterspeelzaal en kinderopvang.

Het voormalige regiokantoor staat al geruime tijd leeg. Meer dan een jaar geleden daagde de gemeente Dordrecht marktpartijen uit om een nieuwe bestemming voor het gebouw te ontwerpen. Aan die oproep is massaal gehoor gegeven. Uit alle inzendingen scoorde het plan van Schaap en Sturm Architecten het beste!

Het plan wordt voorgesteld onder de pakkende naam RE-DO. Dit staat voor het hergebruik en verwijst tegelijkertijd verwijst naar het REgiokantoor DOrdrecht. Met de nieuwe invulling van het voormalig kantoorgebouw wordt de stad en speciaal Stadswerven versterkt. Zo is er vraag naar huurappartementen in het middensegment dichtbij de binnenstad. De invulling van de begane grond sluit aan bij de culturele activiteiten rondom het Energieplein.

Speerpunt in het ontwerp is het hergebruik van het bestaande betonnen casco. Dat kan nog tot in lengte van jaren mee. De gevels worden juist opnieuw ingevuld met zeer duurzame materialen. Zo krijgt het pand weer toekomst. Als een kers op de taart worden op het dak, zogenoemde “dakappartementen” ontwikkeld. Deze appartementen sluiten aan op de stijl van de bestaande dakopbouw en geven het gebouw een heel eigen karakter. Van alle woningen hebben deze het mooiste uitzicht over Dordrecht.

,,Het is mooi dat we een zo groot leegstaand gebouw een duurzame nieuwe bestemming geven”, zegt wethouder Jasper Mos van Vastgoed. ,,Het is ook meteen een nieuwe impuls voor Stadswerven”, verwacht zijn collega Piet Sleeking. ,,Er gebeurt hier heel veel: Energiehuis, Bioscoop, Villa Augustus en verschillende plannen voor de leegstaande gebouwen van Stedin.”

Doel is om snel met de ontwikkeling te starten.

De pers heeft via verschillende media aandacht gegeven aan dit project, oa via:

RTV rijnmond
AD De Dordtenaar
Dordtcentraal