Integraal KindCentrum De Regenboog

Dordrecht

Het voormalige regiokantoor aan de Noordendijk 250 in Dordrecht heeft een nieuwe bestemming!
Het getransformeerde gebouw gaat het verder onder de nieuwe naam VOLT en IKC de Regenboog. Met deze nieuwe invulling van het voormalig kantoorgebouw zijn de Stadswerven in Dordrecht en met name de zuidelijke Stadswerven versterkt tot een cultureel bruisend gebied.

Integraal Kindcentrum De Regenboog
De invulling van de begane grond en een deel van de eerste verdieping van het voormalig Regiokantoor met het IKC De Regenboog sluit goed aan bij de culturele activiteiten rondom het Energieplein. Denk aan Kinepolis en het Energiehuis.
IKC de Regenboog is een samenwerking van SDK kinderopvang en basisschool De Regenboog van scholenkoepel H3O.

De huidige school De Regenboog schuift 400 meter op naar zijn nieuwe locatie. De school speelt zo in om, naast zijn huidige leerlingen, ook leerlingen uit de nieuwe wijk de Stadswerven te kunnen bedienen. Scholenkoepel H3O start hier met het nieuwe schoolconcept waarvan ze al een pilot hebben lopen op de Volkerakweg.

SDK kinderopvang realiseert hier vier nieuwe groepen. Het speelplein zal een heel groene omgeving worden om door de kinderen zelf te ontdekken en lekker in het groen te kunnen laten spelen.

Het IKC heeft een grote open ruimte in de school, het hart, een speelruimte die van de kinderopvang tot de school ruim door het gebouw vloeit en te gebruiken is voor allerhande activiteiten. Van spelen tot knutselen, van bewegingsonderwijs tot techniek, van koken voor de buurt tot koffiedrinken voor ouders en docenten.

De school bestaat uit vier units, waar kinderen uit verschillende lesjaren bij elkaar zitten. Lees hier meer over het onderwijs van H3O. De bovenbouw zit op de eerste verdieping en krijgt een eigen toegang via een buitentrap.

Alle ruimtes, de units van de school, de peuters en de groepsruimtes van SDK hebben direct of indirect via het hart van de school een toegang tot het plein.

Transformatie
Speerpunt in het ontwerp is het hergebruik van het bestaande betonnen casco. Dat kan nog tot in lengte van jaren mee!
De gevels worden juist opnieuw ingevuld met zeer duurzame materialen. Zo krijgt het pand weer toekomst. Ter plaatse van het IKC wordt het pand uitgebreid naar voren en naar achter zodat er een vrije vorm in de plint ontstaat aan de Noordendijk zijde.

En een uitsnede uit de film van de gemeente door Tjitse Schaap: Schaap en Sturm Architecten – Dordrecht – Stadswerven Zuid – Regiokantoor

De pers heeft via verschillende media aandacht gegeven aan dit project, oa via:

RTV rijnmond

AD De Dordtenaar

Dordtcentraal

en hier een link naar een mooie bouwfoto in het AD