Basisschool De Brug

Waspik

”De Brug”wordt in de visie van Schaap en Sturm Architecten laagdrempelig, toegankelijk en transparant.
Door de locatie, de transparantie naar het schoolplein en het ontwerp van het hart (de multifunctionele ruimte) waaromheen alle gebruiksruimten zijn gegroepeerd, is een huiskamer gemaakt waar je gemakkelijk binnenloopt en waar je, als kind en als volwassene, je direct thuis voelt. Wanneer de school als één geheel gebruikt wordt zijn alle deuren en schuifpuien open en is de school één grote ruimte, verbonden door het hart.

De school als kloppend hart
Ook de ondersteunende ruimtes (directie, docenten, conciërge e.d.) liggen direct aan het “hart” en zijn hiermee verbonden. De aparte ingangen voor midden- en bovenbouw en die van de onderbouw liggen beiden aan het plein en geven beiden direct toegang tot het hart van de school.

Het schoolplein loopt via de grote glazen pui, voorzien van schuifpuien, door tot in het hart van de school, en verbindt zo binnen en buiten met elkaar. Het schoolplein is immers net zo goed een leer-, les- en speelruimte!

Het podium ligt in het hart van de school met de rug naar de glaspui (voorzien van schuifpuien) en loopt buiten door op het schoolplein (de pui kan in het geval van voorstellingen met gordijnen gesloten worden). De trap die naar de verdieping leidt is in het geval van een voorstelling te gebruiken als “tribune”.

Op het podium is er plaats om koffie te drinken, een voorstelling te spelen of bijvoorbeeld een handarbeidles te hebben. Desgewenst kan het podium afgeschermd worden. In een pantry naast het podium, bij de conciërge, kan koffie gezet worden. De logische plaats van de conciërge (de conciërge heeft zicht op beide ingangen, de multifunctionele ruimte en het schoolplein) maakt deze ruimte tot spil in het gebouw. Het hart van de school, legt de verbinding tussen alle ruimtes en slaat daarmee een “brug” tussen alle onderdelen van de school. Die verbinding is zowel fysiek (de open deuren verbinden de ruimte) als sociaal, alle leerlingen, docenten en ouders kunnen in het hart elkaar ontmoeten, samenwerken of leren.

De groepsruimtes
Het kleuterlokaal ligt het meest beschut, direct naast de ingang van de onderbouw. De kleuters hebben daarnaast met een eigen schuifpui direct vanuit de klas toegang tot het schoolplein en via een andere pui tot het hart van de school.

Ook de andere twee groepsruimten op de begane grond zijn, zoals genoemd, middels een schuifpui verbonden met het hart. Zodat wanneer de lokalen open zijn er interactie kan plaatsvinden tussen de verschillende groepen of individuen welke in de m.f.-ruimte werken. Wanneer de lokalen gesloten zijn, is de klas geheel op zichzelf in het eigen “honk”.
De groepsruimten op de verdieping liggen middels een galerij direct aan de multifunctionele ruimte en zijn daarmee ook direct betrokken op het hart van het gebouw middels glazen (schuif)puien. De galerij is naast verkeersruimte tevens ”les”ruimte en kan daarnaast dienen als “balkon” bij een activiteit in de multifunctionele ruimte, zoals een bijvoorbeeld een voorstelling.