Brandweerkazerne

Bergen op Zoom

De brandweerkazerne Bergen op Zoom is gesitueerd aan de Van Konijnenburgweg op de hoek met de huidige Calandweg, daar waar de stadswal van historisch Bergen op Zoom aan de zee grensde.

Het dak kan gezien worden als vertaling van de rollende golven die ooit tegen de stadswal aanbeukten. Water en vuur, de thematiek van de brandweer.
De brandweerkazerne in Bergen op Zoom is een kazerne met 24-uurs bezetting wat wil zeggen dat er naast een remise en kantoorvertrekken ook slaapvertrekken en verblijfsruimten in de kazerne aanwezig zijn.
De voertuigen in de remise staan in een zogenaamde “Le Mans” opstelling. De frequent gebruikte voertuigen staan in een aparte stallingsruimte zodat de deuren van de grote remise slechts bij een uitruk open behoeven te gaan waardoor er weinig energie verloren gaat. De overige begane grond is ingevuld met kleedruimten en werkplaatsen. Op de 1e verdieping bevinden zich slaapvertrekken, een fitnessruimte en een hieraan verbonden patio (buiten fitness). De 2e verdieping bestaat uit kantoorvertrekken en de 3e verdieping biedt plaats aan kantine, instructieruimten en woonkamer.

Duurzaam in alle opzichten
De brandweerkazerne Bergen op Zoom betreft een enorm duurzame kazerne in alle opzichten. De daken welke als aanrollende golven tegen de “stadswal” van Bergen op Zoom slaan zijn zo vormgegeven dat het regenwater opgevangen wordt om te gebruiken voor het blussen. Tegelijk vormen zij een metafoor voor de dynamiek van de brandweerorganisatie en het gebruik van water om te blussen.

De zijde aan de Van Konijnenburgweg is een enigszins formele metselwerkwand waar het dak van de remise en het facilitair gebouw overheen grijpt. Op de hoek is de remise transparant, staan de brandweerauto’s als het ware “in de etalage”. Het overige deel van de kazerne heeft een informelere vormgeving. Bijzonder is dat de historische brandweerauto in de hoofdentree geplaatst is, zichtbaar vanaf het voorplein en vanuit de kantoren.

Bekijk meer brandweerkazernes.