Brandweerkazerne

Alblasserdam

De brandweerkazerne Alblasserdam is gelegen op een langgerekte kavel in het centrum van het dorp aan de belangrijkste invalsweg, die tevens de hoofd-waterkering is. De kazerne vormt een geluidswand tegen het geluid van de achterliggende scheepswerf.

De vormgeving van het gebouw is mede door deze bijzondere situering bepaald.
De gekromde gevel, de rooilijn van de dijk volgend is opgebouwd uit schanskorf, een maritiem materiaal als verwijzing naar de ligging aan de rivier, dat eveneens het geluid van de drukke weg verstrooit. De schanskorf-gevel begint als geluidsscherm, wordt onderdeel van de gevel en kromt zich op de kop van het gebouw rond het trappenhuis naar de hoofdentree. Op het trappenhuis wordt een torenelement ’s avonds aangelicht als symbool van de altijd waakzame brandweer.
Uiterst Efficiënt Gebouw
Achter de schanskorf-gevel ontwikkelt zich een uiterst efficiënt gebouw met een technische uitstraling wat op een tweetal plaatsen door de schanskorf-gevel heen zichtbaar is en het interieur van het gebouw laat zien. Vanaf de straat is er zicht in de remise, en de kantine/instructieruimte hangt als het ware over de straat als een “skybox”. De brandweer bevindt zich letterlijk zichtbaar in de samenleving. De brandweerauto’s staan in de “etalage”. De brandweerkazerne Alblasserdam bestaat uit een deel met kantoorfuncties van twee lagen, en een remise van dezelfde (volle) hoogte. Zo is extra ruimte gecreëerd voor de serviceruimten in de remise doordat hier extra bergruimte op de verdieping gesitueerd is. Door de hoogte van de remise is deze middels een loopbrug rechtstreeks toegankelijk vanuit de kantine.

De hele logistiek van de brandweerkazerne is gericht op de uitruk. Via de speciale entree komen de vrijwilligers tegenover de kleedruimte binnen en hebben direct toegang tot de remise. Tegenover de kleedruimte bevindt zich de wachtruimte waar de vrijwilligers wachten op een eventuele tweede uitruk. In het kantoorgedeelte bevinden zich verder kantoren voor onder andere de beroepskrachten en vergaderruimten, en de kantine-/instructieruimte welke gesplitst worden in kleinere ruimten.

Het gebouw van Brandweerkazerne Alblasserdam is sober en doelmatig en ruim binnen het budget gebouwd. Tegelijk is er een extra ambitie op duurzaamheid gerealiseerd. Naast dat aan het milieu-convenant Drechtsteden is voldaan, is een 30% lagere EPC dan vereist bereikt en zijn op het dak pv-cellen en zonneboilers gerealiseerd. De gehele kazerne inclusief remise is voorzien van verlichting met aanwezigheidsdetectie.