Brandweerkazerne-Gemeentewerf

Oudenbosch

Na een uitgebreid onderzoek verricht door Schaap en Sturm Architecten naar een combinatiegebouw voor beide functies- de Brandweer en de Gemeentewerf- of twee separate gebouwen, is gekozen voor een efficiënt gebouw met alle functies onder één dak.

Op zorgvuldige wijze zijn bepaalde functies gecombineerd zodanig dat twee aparte organisaties met twee heel verschillende bedrijfsculturen onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren maar wel een substantieel voordeel is ontstaan in investering een exploitatie: Gemeentewerf & Brandweerkazerne Oudenbosch.

De twee remises van de beiden functies zijn ruggelings tegen elkaar geplaatst, waarbij de brandweer vanwege een snelle uitruk aan de straatzijde is gesitueerd. De hoofdentree, hal, lift, kantine, trap en technische installaties zijn gemeenschappelijk. Voor vergaderingen, instructies en de briefing heeft de brandweer een aparte ruimte op de eerste verdieping. De logistiek op de begane grond is geheel gericht op een uitruk. Vanuit het tochtportaal hebben de vrijwilligers direct toegang tot de kleedruimte en van daaruit tot de remise.

Doordat het gehele gebouw twee lagen hoog is, is optimale flexibiliteit bereikt (de remise kan in de toekomst vergroot of verkleind worden) en is de remise ook vanaf de eerste verdieping middels een loopbrug direct bereikbaar en is op de verdieping extra bergruimte gecreëerd.

Het organisatieprincipe is eenvoudig, de remise ligt centraal geflankeerd door aan één zijde de kleedruimten en de andere zijde de technische ruimten.

Voor de gemeentewerf is nog een apart open gebouw gemaakt voor materiaal wat buiten gestald kan worden. De vormgeving van het gebouw geeft letterlijk uitdrukking aan het thema onder één dak.

Het grote dak overspant de ruimtes in één keer.
In de materialisering is aansluiting gezocht bij het landelijke buitengebied direct naast de kern Oudenbosch. Houten gelamineerde spanten en een houten gevelbekleding met accenten in de vorm van rode stalen kolommen. Het gebouw is sober en doelmatig, ruim binnen budget gerealiseerd en is mede door de heldere opzet in zeer korte tijd gebouwd.