St. Jan

Roosendaal

De St. Jan in Roosendaal is in 2003 onttrokken aan de eredienst. Sinds die tijd is de kerk alleen op gezette tijden open geweest voor grote evenementen en dancefeesten. Iedereen zou graag een meer toegankelijkere kerk zien, een kerk van nu met moderne parochianen, die zich op vele wijzen betrokken voelen bij de St. Jan.

Het rijksmonument is al jaren toe aan een nieuwe invulling die meer past bij de sfeer van de kerk en tegelijkertijd iets toevoegt aan het culturele speelveld in de Roosendaalse binnenstad.

De nieuwe St. Jan wordt een mix van culturele, sociaal-maatschappelijke en commerciële activiteiten. Variërend van onder andere een brouwerij, de VVV, en S&L Zorg.
Zo worden het middenschip en de werkruimtes verhuurd aan vaste en flexibele partners.
Van een ondernemer die er gedurende een langere periode een kantoor wil huren tot voorstellingen van toneelclubs in een avond een ruimte huren.

Bij de transformatie wordt een deel van de kerk getransformeerd door drie transparant verdiepingen van staal en glas toe te voegen. Dit om de kerk betere exploitatiemogelijkheden te geven. Alles uiteraard reversibel zodat het Rijksmonument altijd in oorspronkelijke staat terug te brengen is.

Insteek van het project is om dit op een zeer circulaire wijze te doen, materialen zoveel mogelijk uit de directe omgeving te betrekken en waar mogelijk materialen te “oogsten” uit te slopen of te transformeren gebouwen en deze al vooraf in het ontwerpproces mee te nemen.

artikel BN De Stem
internetbode bericht over de transformatie

hier kan je een podcast luisteren waarin Tjitse is geinterviewd

3D impressies zijn van urbanbreezz

Deze film is aan de start van het project gemaakt door het Cultuurcluster Roosendaal