Woonwijk Rodeborg

Klundert

Op het voormalig evenemententerrein in Klundert heeft Schaap en Sturm Architecten negenenvijftig woningen ontworpen. Het plan is door Schaap en Sturm Architecten samen met een ontwikkelend-bouwer in competitie verworven.

Het project omvat diverse woningtypes voor huur en koop. Zo zijn er starterswoningen en bijvoorbeeld patiobungalow's. Het project is geïnspireerd op de sfeer van de Noorse woningen nabij gelegen aan het Noorseplein te Klundert. Deze woningen stammen van net na de watersnoodramp als noodwoningen gedoneerd door Noorwegen. Door deze nabijgelegen Noorse woningen heeft de architectuur van de wijk Rodeborg verwijzingen naar de architectuur in Noorwegen. Een sterk samenbindend element in de gehele wijk is het integraal toepassen van een rode gebakken dakpan en het toepassen van keimwerk. Donker keimwerk met lichte accenten voor de wand voor de wijk, licht keimwerk, in diverse kleuren, met donkere accenten in het midden van de wijk.

Ook de naam is Noors geïnspireerd; “Rode” verwijst naar de kleur van de dakpannen, “Borg” is de Noorse vertaling voor een verstevigd stenen huis.