Dag van De Architectuur Dordrecht

Aankomende zaterdag, 24 juni 2023, bent u van harte uitgenodigd bij IKC De Regenboog de transformatie van het Regiokantoor langs te komen. SDK, De Regenboog, Stichting De Stad en de architecten nodigen u van harte uit!

Programma 24 juni 2023 – IKC de Regenboog
14u

 • Introductie op het gebouw door architect
 • Rondleiding door het IKC
  15u
 • Introductie op het gebouw door architect
 • Rondleiding door het IKC
  16u
 • Introductie op het gebouw door architect
 • Rondleiding door het IKC
  Locatie: Noordendijk 250 , 3311 RR Dordrecht

Transformatie van het Regiokantoor Dordrecht tot woongebouw Volt en IKC De Regenboog.
De architect heeft op eigen initiatief naar uitvraag van de gemeente een plan gemaakt uitgaande van het bestaande gebouw en heeft daar partijen bij gezocht.
Dit heeft geleid tot een inspirerende samenwerking tussen de verschillende procesdeelnemers. Initiatiefnemer - architect: Schaap en Sturm Architecten, bouwer -ontwikkelaar Bouwonderneming Stout, SDK kinderopvang, basisschool De Regenboog, Stichting H3O, Arcade-Dordrecht en Holland Immo Group.

Het gebouw is in 1970 gebouwd als kantoor voor het gemeentelijke energiebedrijf. Tot enkele jaren geleden was het Regiokantoor Dordrecht er gehuisvest. De hands-on werktitel van deze transformatie is direct van deze naam afgeleid: Re-Do!

Na de transformatie huisvest het gebouw een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en basisschool vormen samen IKC De Regenboog. Met in de bovenbouw 58 appartementen in het middeldure huursegment.

Het gebouw ligt aan een stedelijke dijk tegen het centrum van Dordrecht aan. Tussen twee gemeentelijke monumenten. De niet-monumentale status gaf de mogelijkheid het hier anders te doen. De bestaande, laag gewaardeerde bouwfysisch slechte gevel, had betonrot en een typische kantooruitstraling. Vanuit duurzaamheids- en esthetisch oogpunt is gekozen de gevel vrijwel volledig te verwijderen. Het bouwkundig skelet kan nog in lengte der dagen mee en is juist volledig behouden. Het behoud van het skelet van het gebouw gaf de mogelijkheid om vanuit het bestaande constructiestramien fijne plattegronden en een duurzame, materiaalreducerende en herkenbare gevel te maken. Zo wordt er nu gewoond, gespeeld, geleerd en gewerkt in een gebouw met een fijne, menselijke uitstraling en niet in een “toevallig” kantoorgebouw.

Waar eens auto’s geparkeerd stonden voor een anoniem kantoorgebouw zonder betekenis voor omwonenden spelen nu kinderen in het groen en zijn er wijkactiviteiten. Diverse bewoners van de nieuwe woningen brengen hun kinderen naar het onderliggende integraal kindcentrum. Door bewoners, omwonenden en gebruikers wordt het gebouw zeer gewaardeerd.

Wat is er nog meer te doen in Dordrecht op de Dag van de Architectuur?