praktijkonderwijs

Excursie naar Praktijkschool De Brug met HEVO

Bijna exact een jaar na oplevering zijn we op excursie geweest naar praktijkschool de Brug in Zaltbommel.
Daar hebben we een tiental onderwijshuisvesters van HEVO een rondleiding mogen geven en wat mogen vertellen over het ontwerp en de totstandkoming daarvan, onze rol daarin, de rol van de school daarin en natuurlijk de rol die HEVO daarin gespeeld heeft.

Bij deze kleine praktijkschool was het uitgangspunt voor het ontwerp; een heel fijne kleinschalige school waar de leerlingen zich veilig en thuis voelen. Een gebouw dat echt samen mét en voor de gebruikers ontworpen is.
De school bestaat uit verschillende theorie- en praktijklokalen.
Er zijn lokalen voor dierverzorging, hout- en metaalbewerking, een winkel, horeca en verzorging. En er is een prachtige lunchroom gerund door de leerlingen die ook toegankelijk is voor gasten van buitenaf.
Samen met het buitenterrein gaat het gebouw een natuurlijke synthese aan waarbij sommige praktijklokalen heel logisch overgaan in de buitenruimte, die evengoed lesruimte is. Denk daarbij aan groenonderhoud, de moestuin en het terras van de lunchroom.

Het gebouw is als een compact gebouw vormgegeven, zonder een blokkendoos te worden, waarbij alle ruimtes rondom een grote aula is vormgegeven. Die aula kent een sterrenhemel van solatubes aangevuld met lampen.

Het was fijn te zien en te horen dat het gebouw heel goed bevalt!