Praktijkschool De Brug

Zaltbommel

Schaap en Sturm Architecten is gevraagd om in competitie haar visie te geven op de voorgenomen nieuwbouw van praktijkschool de Brug in Zaltbommel. Er is unaniem gekozen voor onze visie door de school (bestuur en docenten)!

Uitgangspunt voor het ontwerp is een heel fijne kleinschalige school waar de leerlingen zich thuis voelen. Een gebouw dat samen mét en voor de gebruikers ontworpen is. De school bestaat uit verschillende theorie en praktijklokalen.

Bij Praktijkschool De Brug in Zaltbommel hebben we alle lokalen samen met de docenten ontworpen. Hierbij waren hun specifieke wensen leidend. Uitgangspunt voor het ontwerp is een heel fijne kleinschalige school waar de leerlingen zich thuis voelen. Een gebouw dat samen mét en voor de gebruikers ontworpen is. De school bestaat uit verschillende theorie en praktijklokalen. Zo zijn er lokalen voor groenonderhoud, hout- en metaalbewerking, horeca en verzorging gerealiseerd. Er is een lunchroom gerund door de leerlingen en een winkel die ook toegankelijk is voor gasten van buitenaf. De school is als een compact gebouw vormgegeven, zonder een blokkendoos te worden. Alle theorie- en praktijklokalen en andere ruimtes zijn rondom een centrale kern; de aula gesitueerd.
De school gaat samen met het buitenterrein een mooie synthese aan en is met de school mee ontworpen. De buitenruime is door de leerlingen van het praktijklokaal aangelegd en wordt ook door de leerlingen onderhouden. Zo is er een logische overgang tussen het praktijklokaal Plant en Dier en de moestuin, heeft de lunchroom een fijn terras en ken het lokaal Metaal verharding om grote materialen te lossen. Daarnaast is er meer dan genoeg fijne groene ruimte, pergola en wadi waar het fijn toeven is om echt pauze te houden voor de leerlingen.

Voor meer informatie over de Brug