Transformatie Volt op shortlist Dordtse Puienprijs Herbestemming

Transformatie Regiokantoor Dordrecht op de shortlist voor de Dordtse Puienprijs in de categorie Herbestemming.

De jury;

Aan de Noordendijk is een volgende fase in de langjarige gebiedstransformatie gereed gekomen: het Regiokantoor van de gemeente. De gemeenteambtenaren zijn een stukje opgeschoven en zitten nu in het kleinere bouwdeel aan het Energieplein. Schaap en Sturm Architecten transformeerde het grootste deel van kantoor naar woningen. Uit circulair oogpunt was het een goede beslissing om deze zware betonconstructie een tweede leven te geven. Er is alles aan gedaan om het brute kantoorgebouw in een open woongebouw te transformeren.

Noordendijk 250
Slim en sterk was de zet om IKC de Regenboog uit te nodigen als gebruiker van de begane grond. Die houdt op deze manier een publieke functie. Hun Programma van Eisen werd vertaald in een fikse en speelse uitbouw, die tevens terrassen opleverde voor de corridorwoningen erboven. Die uitbouw en het schoolplein creëren veel levendigheid op maaiveldniveau. De materiaalkeuze voor hout versterkt dat. De oude betonnen luifel van het kantoor siert nog de entree van het Kindcentrum. Alleen het blijkbaar onvermijdelijke hekwerk eromheen is fantasieloos. Net als de buitenberging overigens. Fraaie erfscheidingen met mooie hekken en poorten zijn echt wel mogelijk, weet de jury. Kijk maar rond in de stad. Maar daar moet natuurlijk wel budget voor beschikbaar worden gesteld.

Noordendijk 250 voor
Houten geveldelen, verdiepingshoge puien en aangehangen, en betonnen rasters met daarin nog meer balkons breken de gevel qua schaal en maken er echt een woongebouw van. De gehandhaafde betonnen geveldelen werden voorzien van extra ramen en passen daarmee prima in het nieuwe gevelbeeld. Een bekroning met penthouses, die een galerij hebben aan de ene zijde en een dakterras aan de andere, refereert in zijn vormentaal nog naar de opbouw van het stadskantoor. Dat moet spectaculair wonen zijn daar, met zo’n uitzicht…

Noordendijk 250 achter
Zelfs het deel van het kantoor dat nog steeds door de gemeente gebruikt wordt, voelt nu qua schaal en verhoudingen veel prettiger aan. Al met al is het een feestelijk woongebouw geworden en een zeer geslaagde opwaardering van deze omgeving.