De Streek - Duurzame woonwijk

Etten-Leur

Met het winnen van de aanbesteding ontwerpt Schaap en Sturm Architecten een complete energiezuinige wijk. De wijk bestaat uit meer dan 350 woningen waarvan 200 nul-op-de meter (vrijwel geen energielasten) en 120 huurwoningen. Daarnaast wordt een appartementengebouw van ongeveer dertig appartementen gerealiseerd.

Alle woningen hebben een epc waarde nul. Reeds in de aanbestedingsfase is door Schaap en Sturm Architecten hard gewerkt aan het mogelijk maken van deze uitgangspunten.
De wijk zal in vier-jaarlijkse fasen gerealiseerd worden. De eerste fase betreft drieënnegentig woningen (koop en huur) in diverse types.

De architectuur van de woningen is een duidelijke metselwerkarchitectuur. Een bijzonder metselwerkverband in het “fries” en bij accenten is een belangrijk onderdeel van de gevels. De gevels zijn vorm gegeven als complete straatwand waarbij subtiele verschillen de woningen een individueel karakter geven. Alle woningen zijn gemaakt in een donker rode en een licht rode steen. Bij de woningen langs de Maaslandsingel ligt het accent op de lichte steen bij de overige woningen ligt het accent op de donkere steen.

In verband met de Nul-op-de-meter zijn de woningen voorzien van een uitgebalanceerd installatieconcept bestaande uit onder andere PV-panelen en warmtewisseling met de bodem in combinatie met extra isolatie. Hierdoor worden de woningen ook gekoeld in de zomer.