De Tuinen van Wittouck

Bergen op Zoom - energieneutrale woningen

Het is mogelijk exclusief te wonen, in een groene omgeving, zoals de directeuren van de suikerfabriek.
“De Tuinen van Wittouck” zijn tien grondgebonden volledige energieneutrale woningen in een lommerrijke omgeving met een eigen identiteit, verbonden mét en geworteld ín Bergen op Zoom.

Het woongebied vormt een eenheid met het plan “Wonen in Wittouck” gelegen op de kop van de Wittoucksingel.

Bij het ontwikkelen van dit plan zijn wij geïnspireerd door de historie van het gebied. Een plek met een zeer rijke geschiedenis.
Van stadswallen tot karakteristiek oesterlaboratorium, van de verschillende fasen van de suikerfabriek tot Nedalco met de karakteristieke schoorsteen. De suiker- en alcoholproductie heeft invloed op de inrichting en ontwikkeling van de hele omgeving gehad. Karakteristieke gebouwen als de oorspronkelijke suikerfabriek aan de Zuidzijde-haven, “Het instituut voor rationele suikerproductie” en “De Zeeland”, kenmerken de omgeving.

“ In 1862 richt Felix-Guillaume Wittouck de suikerfabriek op. In 2022 wordt er gewoond in ‘De Tuinen van Wittouck’.”

Dit alles heeft geresulteerd in een woningontwikkeling die recht doet aan de plek, de verbinding met de historie aan gaat en tegelijkertijd in het heden past.
De bouwmassa’s liggen ruim in het groen op het perceel, op onderling ruime afstand. Bijzonder aan de woningen is dat deze in afwijking van de meeste andere woningen in Nieuwe Vesting voorzien zijn van een ruime voortuin.

De achtertuinen worden begrensd door een lage muur van schanskorven. Geen traditionele schanskorven, maar schanskorven die zijn gevuld met allerhande bakstenen, metselwerk en metselwerkpuin. Een zeer duurzaam alternatief, hiervoor worden immers geen keien weggehaald uit het oosten of zuiden van Nederland, maar baksteenpuin uit de buurt gebruikt. Deze schanskorven zijn in de beeldentaal een analogie op de voormalige stadsmuur die hier gelopen heeft. Deze muur zal eenzelfde doorleefd karakter hebben gehad.

Door dan de mogelijkheid te hebben de deelauto voor de deur te pakken die enkel door jou en je buren gebruikt wordt (is opgenomen in de VvE), is het gemak wel erg groot. Van bezit naar bewust gebruiken. Het ontzorgd (geen onderhoud, verzekering etc), het bespaard kosten én er is meer ruimte voor een fijnere leefomgeving.

tuinenvanwittouck.nl
Kijk hier bij de makelaar